Zajedno sa leucinom i valinom spada u aminokiseline razgranatog lanca BCAA (Branched Chain Amino Acid).
Prvi put je izolovan daleke 1904. godine.
Izvori izoleucina su piletina, bademi, indijski orah, jaja, leblebija, džigerica, riba, sočivo, razne semenke, proteini soje, raža i meso.
Zbog toga što učestvuje u proizvodnji hemoglobina i regulisanju nivoa šećera u krvi, izoleucin je deo profilaktike (preventive) oboljenja kao što su dijabetes i anemija.
Pomaže proizvodnji energije u organizmu.
Izoleucin ne samo da ubrzava metabolizam, on i redukuje sakupljene masti.
S obzirom da ga telo ne može samostalno proizvesti preporučuje se njegov unos putem ishrane i suplemenata poput BCAA.
Veoma često se dešava da deficit izoleucina može imitirati i simptome hipoglikemije. Kod osoba koje imaju razna fizička i psihička oboljenja se primećuje nedostatak izoleucina, te ovde vidimo koliki on značaj ima za ljudski organizam.