Aminokiseline su osnovne građevinske jedinice proteina.
Postoji ukupno 20 standardnih aminokiselina koje čine proteine u ljudskom telu, a one se mogu podijeliti na Esencijalne (one koje telo ne može samo da sintetiše, pa ih moramo unositi kroz ishranu, Fenilalanin, Valin, Treonin, Triptofan, Metionin, Leucin, Lizin, Izoleucin, Histidin (Histidin za decu se često smatra esencijalnom, dok kod odraslih može biti polu-esencijalna)) i Neesencijalne aminokiseline (one koje telo može da sintetiše, Alanin, Arginin, Asparagin, Aspartat (ili asparaginska kiselina), Cistein, Glutamat (ili glutaminska kiselina), Glutamin, Glicin, Prolin, Serin, Tirozin).

Osim ovih standardnih aminokiselina, postoje i druge aminokiseline koje se ne ugrađuju direktno u proteine, ali imaju važne funkcije u telu. Na primer, taurin, karnitin i ornitin su aminokiseline koje imaju važne uloge u metabolizmu, ali se ne ugrađuju direktno u proteine.
Važno je napomenuti da mnoge aminokiseline imaju i dodatne funkcije u telu osim što su građevinske jedinice proteina. Na primer, neke služe kao prekursori za sintezu hormona, neurotransmitera ili drugih molekula važnih za funkcionisanje organizma.

Prikazani svi od ukupno 6 rezultata